Błędy w aranżacji kuchni Cz. 3

Marzena Gasek

Maestro Studio Design

To ostatni wpis z  serii artykułów o błędach w urządzaniu kuchni. Dziś pokażę Ci w jaki sposób ustawienie mebli w kuchni wpływa na komfort jej użytkowania.

Ten artykuł podzieliłam na 3 części. W pierwszej opisałam kilka błędów związanych z umiejscowieniem gniazd prądowych oraz lamp. W drugiej części zajęłam się sprzętem AGD. Teraz pora na błędy związane z ustawieniem mebli kuchennych.

Błędy w kuchni związane z meblami

Błąd: Za niski lub za wysoki blat kuchenny

Zła wysokość, na jakiej zamontowany jest blat kuchenny, często staje się przyczyną bólu pleców. Przede wszystkim jednak źle dostosowana wysokość blatu do użytkownika, jest po prostu niewygodna. 

Standardowy blat kuchenny powinien znajdować się na wysokości od 84 do 100 cm nad podłogą. Obecnie chyba najbardziej popularne stało się umieszczanie blatu na 90 cm od podłogi. Należy jednak pamiętać o tym, że w kuchni spędzamy zazwyczaj sporo czasu, dlatego wysokość mebli powinna być dostosowana do wzrostu użytkowników. 

W jaki sposób obliczyć odpowiednia wysokość blatu kuchennego? 

Najlepszą metodą jest przeprowadzenie tak zwanego testu zgiętego łokcia. Brzmi intrygująco, ale to bardzo prosta metoda. Wystarczy, że staniesz w pozycji wyprostowanej i zegniesz rękę w łokciu tak, aby uzyskać kąt ok. 90 stopni. Idealna wysokość na jakiej powinien się znaleźć blat kuchenny dla Ciebie, to 15 cm poniżej Twojego łokcia

Jak obliczyć wysokość blatu kuchennego
Wysokość blatu kuchennego uzależniona jest od wzrostu użytkownika.

No dobrze, to rzeczywiście bardzo prosty sposób ale tylko w przypadku jednego użytkownika kuchni (albo kilku, o podobnym wzroście). A co, jeśli mamy kilka osób o bardzo różnym wzroście

W takim przypadku mamy kilka opcji:

  1. Wysokość blatu dostosowujemy do tej osoby, która najczęściej gotuje. 
  2. Uśredniamy wynik testu zgiętego łokcia, przeprowadzonego wcześniej na wszystkich domownikach
  3. Robimy kilka różnych wysokości blatów kuchennych. Np. jakaś część blatu może być obniżona lub wyspa kuchenna wyższa niż pozostałe blaty.

Błąd: Za mało miejsca na blacie 

W poprzednim wpisie wspominałam już, że główny blat roboczy kuchni, to miejsce pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką. Aby taki pas blatu był funkcjonalny, zaleca się, by miał minimum 90 cm długości. Najlepiej jednak, jeśli uda się w tym miejscu wygospodarować 120-140 cm

Oczywiście wiem, że nie zawsze jest możliwość, aby sobie na to pozwolić. Czasami, w bardzo małych kuchniach, maksymalna odległość między zlewozmywakiem a kuchenką, na jaką można sobie pozwolić, to np. tylko 40cm (przynajmniej zmieści się deska do krojenia). 

Pamiętaj, jednak, że jeżeli masz taką możliwość, to powinieneś zwiększać tę odległość. Nigdy nie dziel blatu kuchennego np. w taki sposób: 60 cm blatu, zlewozmywak, 60 cm blatu, kuchenka i kolejne 60 cm blatu.  Takie skrawki blatów będą bardzo niewygodne, dlatego lepiej zwiększyć odległość między zlewozmywakiem a kuchenką do 90 cm, a zmniejszyć pozostałe, boczne blaty do 45 cm. 

Co jeszcze możesz zrobić, aby mieć więcej blatu roboczego w kuchni? 

  • Jeśli to możliwe, możesz zakończyć kuchnię półwyspem. Zyskasz w ten sposób nie tylko dodatkowe miejsce na blacie, ale także miejsce do przechowywania. W niektórych przypadkach półwysep może także zastąpić stół jadalniany. 
  • Możesz zastosować mobilną wyspę kuchenną (np. z na kółkach). Taka wyspę wysuwa się na czas pracy na środek kuchni. Jeżeli potrzeba więcej przestrzeni komunikacyjnej, wyspę można przesunąć na bok.
  • Zastosowanie dodatkowych blatów “wysuwanych” z zabudowy kuchennej (tak  jak szuflady), pozwoli Ci np. na chwilowe odstawienie miski z sałatką, kiedy Ty zajmujesz się krojeniem innych produktów. Po skończonej pracy możesz schować taki dodatkowy blat w zabudowie meblowej.

Błąd: Za mało miejsca między rzędami szafek kuchennych.

Chodzi tutaj głównie o brak swobodnego przejścia pomiędzy dwoma rzędami szafek kuchennych, lub między zabudową meblową, a stołem. 

Między dwoma rzędami szafek kuchennych, które ustawione są naprzeciw siebie, powinno być tyle miejsca, aby udało się w pełni otworzyć wszystkie szafki. Jeżeli szerokość frontów szafek wynosi 60 cm, zachowaj minimum 120 cm przestrzeni pomiędzy mini. 

Nawet jeżeli nie będziesz otwierać wszystkich szafek jednocześnie, to powinieneś mieć tyle miejsca, aby móc schylić się przed otwartą szafą i np. coś z niej wyciągnąć.  120 cm między dwoma ciągami szafek pozwoli również na komfortowe korzystanie z kuchni przez dwie osoby równocześnie. 

Błąd: Za mało miejsca do przechowywania.

Kuchnia to pomieszczenie, w którym z biegiem czasu mamy coraz więcej i więcej rzeczy. I nie chodzi o jedzenie, a o przeróżne naczynia, garnki, zestawy na różne okazje, pojemniczki, akcesoria, miksery, i tak dalej…

Dlatego planując nową kuchnię zawsze lepiej jest założyć, że będzie potrzeba więcej miejsca, niż potrzeba obecnie.  Jeżeli masz taką możliwość, zaplanuj minimum jedną dodatkową szafkę.

 Szuflady są doskonałym miejscem do przechowywania, pod warunkiem, że są funkcjonalne i dobrze zorganizowane. Dlatego nie  zapomnij też o wszelkiego rodzaju organizerach do szuflad. To bardzo ułatwia utrzymanie porządku w kuchni. 

Jak widać, urządzenie kuchni, która będzie ładna, wygodna i bezpieczna, – nie jest proste. Trzeba Pamiętać o wielu rzeczach i przeznaczyć odpowiednią ilość czasu na planowanie.

Jestem jednak pewna, że nie będzie to czas stracony!

Błędy w aranżacji kuchni. Cz. 2

Błędy w aranżacji kuchni. Cz. 2

Urządzenie kuchni, która będzie ładna, wygodna i bezpieczna, – nie jest proste. Zobacz w jaki sposób rozmieszczenie sprzętów AGD wpływa bezpieczeństwo oraz komfort korzystania z kuchni. 

czytaj dalej